انواع آبیاری قطره ای آبیاری قطره ای ثقلی (گرانشی)

انواع آبیاری قطره ای آبیاری قطره ای ثقلی (گرانشی)

سه شنبه 4 آبان 1400
0
338

انواع آبیاری قطره ای آبیاری قطره ای ثقلی (گرانشی)
یکی از بهترین انواع آبیاری قطره ای ،آبیاری قطره ای ثقلی است که توسط سازمان خواربار ملل متحد ( فائو) به عنوان یک روش ارزان و ساده آبیاری توصیه شده‌است. در این روش از پمپ استفاده نمی شود و مخزن آب در ارتفاع قرار داده می‌شود و فشار لازم برای جریان آب درون لوله‌ها از این که مخزن آب در ارتفاع بالاتری است تأمین میکند.
این روش یکی از کم هزینه‌ترین و بهترین روش‌های آبیاری قطره ای است و مزایای بسیاری مانند هزینه کم و کاهش احتمال گرفتگی قطره‌چکان دارد. همچنین مصرف برق ندارد. این روش آبیاری برای باغ‌ها و زمین‌های کوچک بسیار مناسب است و عملکرد و صرفهٔ اقتصادی خوبی دارد اما در زمین‌های وسیع به علت عدم یکنواختی جریان آب توصیه نمی‌شود.
نوار آبیاری قطره‌ای یا تیپ
نوار آبیاری قطره‌ای یا نوار تیپ ، نواری نازک است که برای آبیاری موضعی استفاده می‌شود و بیشتر برای گیاهان ردیفی از جمله پنبه و چغندر مناسب است. این نوارها معمولا از جنس پلی اتیلن بوده و به صورت حلقه شده در انواع ۱،۲و ۳ ساله به فروش می‌رسند. نوارهای آبیاری از نظر پاشش آب به دو دسته ی نوارهای درزدار (زیپی) و نوارهای پلاک دار تقسیم می شوند.
مهمترین مزایای نوار آبیاری این است که در فشار کم ودر مزارع دارای پستی و بلندی قابل استفاده است. از معایب این نوار ها هم می توان به عمر کم و نیاز به تعویض دوره آنها اشاره کرد.
گرفتگی ها و رسوبات در روش قطره ای
در ایران به دلیل نمک موجود در آب و یا استفاده ازکودهای محلول نامرغوب در آب آبیاری با وجود  استفاده از فیلتراسیون ، رسوباتی در لوله ها و قطره چکان ها ایجاد می شود که به مرور زمان باعث گرفتگی می شود. راه حل این گرفتگی ها شستشوی سیستم با اسید هایی مثل اسید هیدروکلریک، اسید سولفوریک، واسید فسفریک می باشد.
در این روش اسید همانند روش کود دهی وارد لوله ها شده و باعث پاکسازی آن ها می شود.
همچنین برای پاکسازی نمک موجود در خاک هایی که با روش قطره ای آبیاری می شوند سالی یک بار می توان زمین های کشاورزی را با آب رودخانه یا چاه به روش سنتی (کرتی) آبیاری کرد. تا این نمک ها از سطح خاک شسته شوند.
آبیاری قطره ای در چه زمین های قابل اجرا است؟
سیستم آبیاری قطره ای در هر شکلی از زمین تحت کشت قابل اجرا است. حتی در پرشیب ترین زمین های تحت کشت، می توان از سیستم آبیاری قطره ای استفاده کرد.  وشیب زمین تاثیری در عملکرد آن ها ندارد.
تنها کمی فرآیند نصب و اجرای آن مشکل تر از شرایط عادی خواهد بود.
لازم به ذکر است حتما باید نقشه محل قرارگیری نازل ها در دست باشد تا در صورت پیدا شدن عیب در هر یک از آن ها، در زمین شیب دار به راحتی بتوانید نازل معیوب را پیدا کرده و نسبت به تعمیر یا تعویض آن اقدام کرد.

نظرات کاربران پیرامون این مطلب

انصراف از پاسخ به کاربر